جداگرهای الاستومریک

4.7/5 - (12 امتیاز)

تکیه گاه جداکننده الاستومریک  که در آن از لاستیک طبیعی استفاده می شود، به عنوان ابزاری برای کاهش نیروهای زلزله و توزیع بهتر نیروهای جانبی بین تکیه گاه های پل و سیستم های سازه ای و ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد. نشیمن هایی که از لاستیک طبیعی ساخته شده باشند کیفیت مطلوب تری دارند و دارای ماندگاری و پایداری بهتری در برابر عوامل مخرب طبیعی هستند. جداگرهای الاستومریک شامل چندین ورق فولادی است که توسط لاستیک طبیعی کنار هم نگه داشته شده‌اند و عملکرد یکپارچه‌ای از خود نشان می‌دهند. تفاوت عمده محصولات این شرکت با سایر جداسازها در این است که ضمن انتقال بارهای قائم ارتعاش‌های سازه را گرفته و پس از زلزله نیز به طور خودکار به وضعیت اولیه بر می‌گردد. پر واضح است که مقاومت و میرایی این جداسازها با ضخامت آن‌ها رابطه مستقیم دارد. مقاومت برشی این جداسازها بین 1-0.6 نیوتن بر میلی متر مربع میباشد.

عملکرد جداگرهای الاستومریک

جداگر های الاستومری از نظر خصوصیات مکانیکی با توجه به ساختار و خاصیت مواد تشکیل دهنده آن بدین شکل است که قابلیت تحمل بسیار زیادی در برابر نیروهای وارده به صورت عمود در جهت محور Y را داراست (سختی بسیار زیاد در جهت عمودی) در حالی که در جهت افقی (محور X) مقاومت کمی داشته و بسیار نرم عمل میکند (سختی کم در جهت افقی)  و در نتیحه آن در جهت افقی دارای شکل پذیری زیادی می باشد (در جهت افقی می توانند تا 45 درجه تغییر مکان بین دو سطح بالا و پایین داشته باشند.)که ماحصل آن مستهلک کردن و کاهش چشمگیر انتقال نیروهای وارده از بستر به سازه اصلی می باشد.

به دلیل افزایش پریود نوسان سازه و همچنین کاهش نیروهای وارده در طراحی سازه های مجهز به جداسازهای الاستومری ابعاد مقاطع سازه ای کاهش پیدا کرده که باعث کاهش هزینه های ساخت می شود و همچنین با توجه به همین عوامل میتوان در طراحی از دهانه های با طول دهانه بلند تر استفاده کرد که حوزه مانور مهندسین معمار را جهت طراحی های مختلف بزرگتر میکند.

انواع جداگرهای الاستومریک

این نوع جداسازها در دو نوع تکیه گاه الاستومریک چند لایه لاستیکی با میرایی کم LDRB و میرایی زیاد HDRB در ابعاد مختلف با ظرفیت باربری و انعطاف پذیری متنوع توسط مقاوم سازی افزیر تامین می شوند. میرایی جداسازهای لاستیکی با میرایی کم (Low damping elastomeric bearings) بین 6 تا 15 درصد می‌باشد که با توجه به نیاز سازه طراحی و ساخته می‌شود. گفتنی است که استفاده از این جداسازها به همراه میراگرهای ویسکوز از نظر فنی و اقتصادی برای هر سازه‌ای نیاز است تا حداقل محافظت در برابر زلزله صورت گیرد. تفاوت جداسازهای با میرایی بالا (High damping elastomeric bearings) با جداسازهای با میرایی کم در نوع لاستیک آن‌ها می‌باشد به گونه‌ای که ضریب میرایی لاستیک جداسازها با میرایی کم بین 0.04 تا 0.06 می‌باشد در حالی‌ که ضریب میرایی جداسازهای با میرایی زیاد بین 0.1 تا 0.2 می‌باشد. گفتنی است که جداسازهای لاستیکی در برابر نیروهای کششی مقاومت خوبی از خود نشان نمی‌دهند بنابراین برای سازه هایی که تحت اثر نیروی کششی قرار دارند گزینه مناسبی نبود و می‌توان از سایر سیستم‌های حفاظتی شرکت افزیر استفاده نمود.

جداگر الاستومتری

مزایای استفاده از جداگرهای الاستومریک

از مزایا جداسازهای الاستومری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حرکت سازه ای که به سیستم جدا ساز الاستومری مجهز است بسیارآهسته و پریود نوسان آن بلند است، در نتیجه حرکت آن تا چند برابر آرام تر و نرم تر می باشد و آسیب جدی به سازه  وارد نمی شود.
  • وسایل و تجهیزات ساختمان فرو نمی افتند و در نتیجه از این نظر نیز خسارتی به بار نمی آید. درساختمان های حساسی مانند بیمارستان ها، مخابرات، گاز، برق، … این ویژگی اهمیت مضاعف پیدا می کند.
  • امکان استفاده مجدد پس از رویداد زلزله میسر است و ساختمان می تواند بدون وقفه به فعالیت خود ادامه دهد.
  • هزینه بیمه زلزله کاهش بسیار می یابد.
  • بناهای تاریخی پا برجا می مانند.
  • و…

همچنین از مزایا استفاده از این سیستم جهت مقاوم سازی سازه های موجود بدون نیاز به تخلیه ساختمان و تخریب در طبقات ساختمان و سرعت بالا و هزینه مناسب در مقایسه با روش های مقاوم سازی قدیمی می باشد.

سیستم های جداسازهای الاستومریک در ساخت ساختمان های انبوه، به ویژه انبوه سازی مسکن، می تواند کاربرد فراوانی داشته باشد. این اقدام نه تنها ایمنی این گونه ساختمانها را در برابر زلزله به میزان بسیار بالایی افزایش می دهد، بلکه صرفه جویی قابل ملاحظه ای را نیز در هزینه ساخت آن ها در پی دارد. این سیستم به دلیل دارا بودن خصوصیات ویژه، در مقایسه با سایر فناوری ها، در کشورهای توسعه یافته و پیشرفته و در عین حال لرزه خیز کاربرد به مراتب بالاتری پیدا کرده و به عنوان یکی از موثرترین و مطمئن ترین روش ها در به حداقل رساندن اثرات ویرانگر زلزله در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد . با توجه به وجود خطر دائمی زلزله در کشور و لزوم چاره اندیشی اساسی برای پیشگیری از آسیبهای جانی و مالی ناشی از رویداد زلزله، ضروری است در ساخت ساختمان و سازه های جدید و مقاوم سازی ساختمان و سازه های موجود از فناوری های جدید استفاده بهینه به عمل آید . سیستم جداگر لرزه ای از مناسب ترین این فناوری هاست که کاربرد آن می تواند در کاهش اثرات خطر ناشی از زلزله در کشور سهم قابل ملاحظه ای داشته باشد.

گفتنی است که جداسازهای لاستیکی در برابر نیروهای کششی مقاومت خوبی از خود نشان نمی‌دهند بنابراین برای سازه هایی که تحت اثر نیروی کششی قرار دارند گزینه مناسبی نبود و می‌توان از سایر سیستم‌های حفاظتی شرکت افزیر استفاده نمود.

 

پاسخ به سوالات متداول شما در ارتباط با جداگرهای الاستومریک

تکیه گاه جداکننده الاستومریک که در آن از لاستیک طبیعی استفاده می شود، به عنوان ابزاری برای کاهش نیروهای زلزله و توزیع بهتر نیروهای جانبی بین تکیه گاه های پل و سیستم های سازه ای و ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد.

تکیه گاههای الاستومری که از لاستیک طبیعی ساخته شده باشند کیفیت مطلوب تری دارند و دارای ماندگاری و پایداری بهتری در برابر عوامل مخرب طبیعی هستند.

ضخامت لایه الاستومری جداسازها.

تاب برشی این جداساز ها 6/0 تا 1 نیوتن بر میلی متر مربع است.

نظر خود را درج کنید..

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

− 1 = 5